Editie 2016 | 10-13 december
Festival Highlights
Featured Video
Programma 2016
10.12.2016 20:15
Opening van het Festival
Muzikaal Sint-Petersburg van Catharina de Grote
In haar verlangen naar verlichting zag de Russische tsarina Catharina de Grote zichzelf graag omringd door de beste Europese musici van haar tijd. Het meest illustere gezelschap was ongetwijfeld de groep van de Italiaanse musici. Baldassare Galuppi, Giuseppe Sarti, Vincenzo Manfredini, Giovanni Paisiello, Domenico Cimarosa componeerden de opera’s, cantates, kerk- en kamermuziekwerken die bijna dagelijks aan het hof van Catharina de Grote klonken. Uit Bohemen kwam Ivan Pratch (Jan Bohumir Práč), uit Duitsland - Anton Ferdinand Titz. Beide musici waren begaafde instrumentalisten en componisten en bleven tot het eind van hun leven in Sint-Petersburg. De Russische muziek was vertegenwoordigd door onder anderen Dmitri Bortnjanski en Osip Kozlovski. Bortnjanski is in Nederland vooral bekend als componist van geestelijke koorwerken. Tot zijn werkopdrachten behoorden echter ook de opera’s die de tsarina graag in haar theaters liet opvoeren. De op folklore geïnspireerde liederen van Osip Kozlovski herinnerden de vorstin aan de boeren van haar steeds groeiende Russische rijk, die ze, zoals een verlichte heerseres betaamt, van tijd tot tijd een warm hart toedroeg (tekst Olga de Kort).
Dmitry Sinkovsky, viool
Elena Davidova, viool
Katja Katanova, altviool
Dmitry Sokolov, cello
Jed Wentz, fluit
Anna Azernikova, sopraan
Olga Pashchenko, klavecimbel
10.12.2016 13:00
Familieconcert: “Peter en de Wolf”
Muziek van S. Prokofjev
Dit muzikale sprookje, gepresenteerd door Frank Groothof, is een mooi en bijzonder familieconcert. Het is een samenwerkingsproject van getalenteerde Russische én Nederlandse kinderen. De jonge virtuozen van de befaamde Russische Gnessin Muziekschool in Moskou voeren Peter en de Wolf uit, samen met de winnaars van het Princes Christina Concours. Kinderen spelen voor kinderen en wij wijden dit concert aan de 125ste geboortejaar van de grote Russische componist Sergej Prokofjev.
Maak er een mooie middag van - met uw kinderen of kleinkinderen!
Dit concert kunt u ook met een rondleiding combineren.
Dank aan Mikhail Zemtsov voor zijn hulp bij de aanpassing van de partituur van Peter en Wolf voor desbetreffende bezetting.
11.12.2016 12:00
Jonge virtuozen van Vladimir Spivakov fonds uit Moskou
Op 11 december kun je je in de Amsterdamse Hermitage laten verbluffen door jonge virtuozen uit Moskou. Deze toptalenten zijn laureaten van het Vladimir Spivakov Fonds, leerlingen van de befaamde Gnessin Special Music School voor getalenteerde kinderen, die wereldberoemde en uitmuntende musici voortbracht als Alexander Rudin, Alexander Knyazev, Boris Berezovsky, Evgeny Kissin en vele anderen. Deze school wordt terecht erkend als een van de beste muziekscholen van Rusland en is de trots van het nationale muziekonderwijs. De jonge virtuozen spelen weergaloos de moeilijkste muziek van o.a. Mozart, Schumann en Chopin. Een waar luisteravontuur voor de hele familie!
11.12.2016 14:30
Verlichte heersers en gelukkige boeren. Russische muziek in dienst van Catharina’s dromen
Lezing door Olga de Kort
Keizerin Catharina de Grote (1729-1796) zag zich graag omringd met kunstenaars en musici. Ze verleende opdrachten aan componisten, werkte mee aan het tot stand komen van de Russische opera's en zorgde voor de ontwikkeling van de muziekcultuur van haar land. Ze hield hartstochtelijk van muziektheater. Door de uitbundige en triomfantelijke muziekvoorstellingen probeerde Catharina haar onderdanen in de tradities van de Verlichting op te voeden en maakte zij ze deelgenoot van haar toekomstdromen. De in de Russische muziek en cultuur gespecialiseerde cultuurhistorica en musicologe Olga de Kort vertelt in haar lezing over muziek in het leven en aan het hof van Catharina de Grote en de betekenis van deze tsarina voor de muziekcultuur in Rusland.
Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor de Hermitage.
11.12.2016 15:30
Beethovens Hommage aan Alexander I
In 1801-1802 werkte Ludwig van Beethoven aan zijn drie vioolsonates die hij graag aan de Russische imperator Alexander I (1777 - 1825) wilde opdragen. De jonge en veelbelovende Aleksandr Paulowitsj kwam in 1801 aan de macht en had de grootste plannen voor diverse langverwachte liberale hervormingen. De favoriete kleinzoon van Catharina de Grote werd op slag populair in Europa na zijn bezoek aan Wenen in 1802. De sonates werden gepubliceerd in mei 1803, en Beethovens opdracht werd welwillend geaccepteerd (tekst Olga de Kort).
Dmitry Sinkovsky, viool
Olga Pashchenko, piano
11.12.2016 17:30
Vertoning van de film “Alexander Nevski” (1938)
Muziek van Sergej Prokofjev
Regie Sergej Eisenstein
11.12.2016 20:15
Dansen aan de oever van de Lethe
Muziek van S. ten Holt, V. Martynov, P. Karmanov
Alexei Lubimov (piano), Dudok Kwartet
Meesterpianist Alexei Lubimov kan gerust een legende op de piano genoemd worden. Hij studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij de gezaghebbende Heinrich Neuhaus, van wie hij één van de laatste studenten was.
Tijdens het concert speelt hij samen met het Nederlandse Dudok kwartet werken van drie grote minimalistische componisten; te weten de voor iedere muziekliefhebber in Nederland bekende Simeon Ten Holt alsmede twee in Rusland beroemde namen: Vladimir Martynov en Pavel Karmanov. Deze laatste zal op het concert zelf aanwezig zijn!
Muziekcritici en muziekliefhebbers zijn het met elkaar eens als zij de Russische pianist Alexei Lubimov typeren: ijzeren vingers met een fluweelzacht toucher en een priemende arendsblik voor de verborgen diepte van een partituur.
Over zijn pianospel wordt gezegd dat het nooit ostentatief is, maar daarom niet minder onweerstaanbaar. Want Lubimov speelt geen noten, maar verklankt ideeën. Zijn virtuositeit is nooit kil en technisch, maar doorbloed van warme muzikale stuwkracht. Met zijn Russische ziel voelt de pianist dat de mens deel uitmaakt van een groter geheel en dat laat hij in zijn spel merken. Muziek is voor hem geen louter constructie of emotie, maar een klinkend teken van een universele harmonie.
12.12.2016 20:15
Muzikale Poèmes: Russische pianotrio’s van Arenski tot Sjostakovitsj
Muziek van A. Arenski, D. Sjostakovitsj, S. Rachmaninov
Het Van Baerle Trio is in 2004 opgericht door pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder. De naam van het trio ontlenen ze aan de straat waar hun muzikale wortels liggen: de Van Baerlestraat in Amsterdam. Hier ontmoeten de drie musici elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Concertgebouw, dat het trio als zijn muzikale thuis beschouwt. Op maandagavond 12 december voert het befaamde ensemble enkele pronkstukken van de Russische pianotrio-literatuur uit. Een ware ‘must’ voor de liefhebber van Russische kamermuziek!
Van Baerle Trio
Maria Milstein, viool
Gideon den Herder, cello
Hannes Minnaar, piano
© Photography by Marco Borggreve
13.12.2016 20:15
Sluiting van het festival. Weens vuurwerk voor één fortepiano en vier handen
Muziek van W. A. Mozart, F. Schubert
Gerenommeerde sterpianist Alexander Melnikov samen met de reizende ster Olga Pashchenko in een spetterend programma van Mozart en Schubert.
In zijn jonge jaren was Alexander Melnikov een protegé van Svjatoslav Richter. Inmiddels geldt Melnikov zélf als één van de interessantste pianisten van zijn generatie. Het is een voorrecht om hem dit jaar op het festival te mogen verwelkomen!
Ondanks haar jonge leeftijd heeft Olga Pashchenko al een internationale carrière opgebouwd. Ze wordt geroemd als één van de meest veelzijdige klavierspelers, die bovendien alle toetsinstrumenten bespeelt. Tijdens het festival is zij op drie verschillende instrumenten te horen: een klavecimbel, fortepiano en vleugel. Olga was artiest in residence van de laatste editie van het Festival Oude Muziek Utrecht. “Wat een persoonlijkheid, wat een pianistisch raspaardje”, schreef de Volkskrant over haar optredens.
Alexander Melnikov, fortepiano
Olga Pashchenko, fortepiano
09.12.2016 15:00
Koninklijk Conservatorium (Den Haag)
Masterclasses door Mikhail Khokhlov (piano), directeur van de Gnessin-Muziekacademie, en Olga Ivoesjejkova (fluit), docent aan het Conservatorium van Moskou, voor de studenten van de afdeling voor jong talent Studio 3
09.12.2016 17:00
Koninklijk Conservatorium (Den Haag)
Concert door jonge virtuozen van het Vladimir Spivakov fonds uit Moskou Studio 3